OpenELEC Kodi és WD Unlocker agyrém

By | 2016. április 17.

Tegnap egyik ismerősömnek összeraktam egy RPi3-at OpenELEC-kel és rádugtuk a WD My Passport Ultra külső HDD-jét, hogy tudja a filmeket nézni, de a legnagyobb meglepetésre, Kodi nem látta a partíciót, csak a WD Unlocker rettentően idegesítő, firmware-be ágyazott VCD meghajtóját.

Izzadtam vele a helyszínen kb fél órát, aztán mondtam neki, hogy inkább elhozom a vinyót és megnézem otthon, hogy mit lehet ezzel kezdeni. Az én media centerem is RPi3 és OpenELEC-es Kodi, de nálam a NAS-ról vannak felcsatlakoztatva a hálózati meghajtók, nem pedig USB-s HDD-ről nézek filmet. Ugyanakkor nekem is van My Passport Ultra-m, nem is egy, bár azok újabb kiadások és ott nincs ez az elképesztően idegesítő WD Unlocker virtuális CD meghajtó. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy ez a HDD firmware-ébe ágyazott cucc, amit nem lehet kiírtani sehogy sem. Vannak róla leírások, hogy az újabbakon lévő WD SmartWare hasonló förmedvényt le lehet tiltani a saját szoftverén keresztül, de erről a régiről sehol semmi infó nincs, hogy ki lehetne iktatni. A többek által emlegetett HP USB Format sem működik, mivel ez nem a partíció része.  (kapcsolódó oldalak ittitt, itt, itt)

Megnéztem OSX-en, hogy a diskutil list mit dob a HDD-re:

/dev/disk4
 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
 0: FDisk_partition_scheme *2.0 TB disk4
 1: Windows_NTFS Balna 2.0 TB disk4s1
/dev/disk5
 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
 0: CD_partition_scheme *36.1 MB disk5
 1: Apple_partition_scheme 31.5 MB disk5s0
 2: Apple_partition_map 32.3 KB disk5s0s1
 3: Apple_HFS WD Unlocker 10.7 MB disk5s0s2

Megpróbálkoztam ezzel is, de nekem a WD SmartWare Virtual CD Manager nem talált aktív eszközt, így nem is volt mit letiltani. Gondolom ez a HDD régebbi és a rajta lévő WD Unlocker is régi.

Ezt már nem próbáltam, bár lehet, hogy működne. Helyette inkább az OpenELEC-ben próbáltam trükközni tekintve, hogy a 2TB tele volt csurig, és nem volt kedvem ide-oda másolgatni ennyi adatot, mivel akkor holnap után is még csak azt várnám, hogy kész legyen a másolás.

Első lépésként be kell SSH-zni a RPi-re, majd le kell kérni a UUID-ket a blkid paranccsal:

OpenELEC:~ # blkid
/dev/mmcblk0: PTUUID="11cbed3e" PTTYPE="dos"
/dev/mmcblk0p1: SEC_TYPE="msdos" UUID="3DE8-395B" TYPE="vfat" PARTUUID="11cbed3e-01"
/dev/mmcblk0p2: UUID="425d2911-77eb-4bd4-ab00-1e4f22b534be" TYPE="ext4" PARTUUID="11cbed3e-02"
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="Film" UUID="A082F3EC82F3C536" TYPE="ntfs" PARTUUID="607a737a-01"
/dev/sr0: UUID="53C57295" LABEL="WD Unlocker" TYPE="udf" PTTYPE="mac"

Látható, hogy a /dev/sda1-en ott csücsül a Film partíció és a UUID-je is megvan hozzá. Ez után rá kell venni OpenELEC-et, hogy az indulás után automatikusan mountolja fel a partíciót. Erre van is egy wiki bejegyzés, illetve más is küzdött hasonló dologgal.. Azért kell a UUID, mert így biztosan erre a HDD-re fog vonatkozni a parancsunk és ha esetleg egy másik HDD-t dugra rá valaki a RPi-re, ami szintén sda1-re kerülne, akkor azt nem fogja ez a parancs felmountolni.

OpenELEC:~ # nano /storage/.config/autostart.sh
(sleep 10;
mkdir /media/film
mount -t ntfs /dev/disk/by-uuid/A082F3EC82F3C536 /media/film
) &

Ez után minden újraindításkor, ha a HDD csatlakoztatva van, felmountolódik és használható lesz.

Innen is csókoltatom a Western Digital-t, hogy kapna rövidzárlatot az összeszerelő csarnokuk!

 

Hasonló cikkek

A mindenevő kis doboz: WD TV Live Megvan már a NAS, van min tárolni a matériát. Most már kellene valami megoldás, amivel filmeket lehet nézni és nem a DVD-re kiírt cuccokról beszélek. ...