Windows 10 és a hálózati megosztások esete

By | 2018. november 30.

Ismét egy agybaj… Adott egy Windows 10-es PC, amin szerettem volna pár megosztott mappát felmountolni a NAS-ról. Nem egy rakétatudomány. Mondhatni rutin művelet! Nade… Mi van akkor, ha elkezdi az ember felderíteni a hálózati eszközöket Windows Explorer-ben és feljönnek a mobilok, a NAS ikonja, egyéb más eszköz, de közel sem az összes, ami a hálózatban található. Egy megosztott mappa sem látszik, egy hálózati gép sem, stb.

Ugyanakkor, ha próbálom megnyitni a NAS ikonját, feldobja a webes admin felületet böngészőben. Ha megpingelem a NAS-t, megy a ping. De ha Windows Explorer-ben próbálom megnyitni IP cím alapján (\\192.168.1.99), akkor hálózati hibát dob, miszerint nem találja a kért címet.

Próbáltam egy másik PC megosztásait is megnézni, ugyan így, IP cím alapján. Akkor egyből jött a login ablak a hálózati azonosításhoz.

Végignéztem mindent a Hálózati beállításokban. Be volt kapcsolva a Hálózati felderítés és a File megosztás is. Mégsem látszott semmi.

Elkezdtem túrni a netet és pár óra kutakodás után meg is találtam a megoldást… valamilyen oknál fogva, a mostani Windows update-ek valamelyikénél a Windows kikapcsolt egy feature-t, ami nem más, mint az SMB 1.0/CIF. Amint ezt visszakapcsoltam, minden ment, ahogy előtte, simán és olajozottan. Egyből megjelentek a megosztások, a hálózatban lébő más gépek, stb.

Tehát a következőre van szükség:

Control Panel (Vezérlőpult) – Programs and Features (Programok hozzáadása és eltávolítása) – Turn Windows Features on or off és itt:

Turn Windows Features on or off

Turn Windows Features on or off

Update [2020.08.15.]: Azóta volt egy újabb kanyarom ezzel a problémával a Synology NAS-ok esetén. Ezzel kapcsolatban itt írtam a megoldásról.

Hasonló cikkek

Kapcsoltam! TP-Link TL-SG108 Van nekem egy jó öreg HP ProCurve 1800-24G J9028B switch-em. Ezt még ajándékba kaptam valamikor 2012-ben egy barátomtól. Szuper gigabites cucc, menedz...
OSX + mysql_connect() hiba Ez csak egy újabb rövid emlékeztető a későbbiekre tekintettel... Ugyanis ez már nem az első alkalom, hogy megszívatom magam és töltöm az időm azzal, h...
VirtualBox, Debian és az eth0 Adott egy régi VirtualBox-os Debian VM. Szépen újra belövöm a .vdi file-t, elindítom, suhan. Egy dolog nem működik: az eth0. Hiába mondom neki, hog...
Windows 10 és a Synology megosztott mappák esete Korábban már írtam arról, hogy a Windows 10 mennyire ellene van az SMB 1.0-nak egy ideje. Ez azóta csak jobban szigorodott. Valamikor az év elején kia...