Milyen memória van a gépben?

By | 2016. április 30.

A napokban úgy alakult, hogy egy Windows-os gépnél meg kellett tudnom, hogy mennyi RAM van benne és az hány modul formájában ölt testet a vasban, mivel bővíteni kellett.

A lustaság nagy úr, még akkor is, ha csak egy Intel NUC-ról van szó, aminél 4 kis csavar kicsavarása után simán meg lehetett volna nézni a modulokat a házban. De úgy voltam vele, hogy nem igazán akarok most ezért minden leállítani, kikapcsolni, széthuzigálni, csavarhúzót előbányászni és szétszedni a gépet, megnéz, aztán vissza mindent. OSX-nél van egy olyan opció, hogy az About This Mac menüben a Memory pont, ami megmutatja a kérdéses részleteket.

OSX - Memory check

OSX – Memory check

Windows esetén viszont nem ilyen egyszerű a dolog. Legalábbis Windows 7-nél még tuti nem. Lehet, hogy Windows 10-ben már változott a dolog, de a jelenlegi gépen Win7 van. Szóval adódott a kérdés, hogy mi a legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjam a választ. Kis guglizás után meg is találtam a megoldást. Parancssorban a következő parancsot kell kiadni:

wmic MEMORYCHIP get BankLabel,DeviceLocator,Capacity,Tag

Erre az alábbi eredményt kaptam:

RAM check - wmic

RAM check – wmic

Probléma megoldva, 2x8GB van a gépben. Ha még a memória modul típusára is kíváncsi lennék, akkor a PartNumber és/vagy Manufacturer opciót is a listához kellene írnom a parancsban.

Hasonló cikkek

AltGr mizéria Nem először csinálja meg velem a Windows, hogy az AltGr egyszer csak nem akar működni... Hiába akarom használni billentyűkombinációkhoz, nem működ...
Hello, I’m Bill Gates, Chairman of Microsoft Icdöfjúcsör, HÁT NEM ÉRTED?! :)  
Git kliens konfigurálása Mac-en és Windows-on Az előző post-ban a Git szerver telepítésének menetét mutattam be, valamint létrehoztunk egy test nevű repo-t. Most azt nézzük meg, hogy hogyan tudjuk...
Windows 7 Update Öröm az ilyen képernyő reggel, éhgyomorra... Sebaj! Ettünk még egy pirítóst addig.  :-)