Váratlan események sorozata – iPhone SE

By | 2016. április 15.

Ahogyan azt egy korábbi postomban is megírtam, 2012-ben lett iPhone-om. Azóta is ezt a telefon volt az elsődleges mobilom, egészen máig…

Történt ugyanis, hogy március utolsó előtti hetében egy furcsa dolgot vettem észre… A telefonom egy Poetic Atmosphere tokban volt a kezdetektől. Kiváló tok, teljesen meg vagyok vele elégedve. Nem vagyok az a nagy telefondobáló típus, de az elmúlt közel 4 évben kb. 4x sikerült leejtenem a telefonom. Volt amikor a sarkára esett vagy az egyik élére, de semmi baja nem lett. A tok kiválóan működött, ráadásul még a telefon méretét sem növelte drasztikusan, mint a bumperek szokták. Valamint nem csak oldalt és a felső részén védte a telefont, hanem az alsó élénél is. A ház szilárd műanyag, az éleinél gumírozva, valamint a kijelző körül egy enyhe perem található, ami megakadályozza a képernyő karcolódását, ha kijelzővel lefelé fordítva rakom le a telefont. És itt az egyik kulcsmondata a történetnek.

Szóval március elején-közepén azt vettem észre, hogy a home gomb nem mindig akart működni. Néha erősebben kellett megnyomnom, néha a szélén működött csak, néha meg egyáltalán nem. Gondoltam magamban, hogy előjött itt is az a hiba, ami a barátnőm 4. generációs iPod Touch-ánál is jelentkezett… ott ki kellett volna cseréltetni a gombot, de inkább az egész iPod-ot cseréltük le egy újra, az 5. generációsra, mert így jobban megérte. Gondoltam megkérdezek egy független szakit is, hogy mit mond egy ilyen tünetre, mik a kilátások. A válasza nem volt vészes. Ugyan nem típus- vagy szériahiba az iPhone 5-nél, de ha ez a probléma, akkor két eset lehetséges: vagy a home gombot kell cserélni vagy pedig a szalagkábelét. Mindkét eset 8-10e forint áron mozog, de csak az egyik lesz szükséges 90% valószínűséggel. Úgy voltam vele, hogy ez még belefér. A telefon lassan 4 éves lesz, megérdemli. Viszont ha már szét kell kapni, akkor akkut is cseréltetek benne, mert nem igazán bírja már sokáig egy feltöltéssel. Ugyanakkor bosszantott is a dolog, hogy nem bírt ki még fél évet, mert ősszel amúgy is le akartam cserélni az új iPhone 7-re. Bár a mai napig kétségeim vannak ezzel kapcsolatban, mivel a nagy méret, ami megjelent a 6-os óta, nem a kedvencem, ráadásul a 6-os és 6s tulajoktól is azt hallom folyamatosan, hogy az akkuidő botrányos azoknál a telefonoknál. Még a szokásosnál is kevesebbet bírnak (Most ne beszéljünk a 6s Plus-ról, mert ugyan annak az akkuideje állítólag nagyon jó, de vegyen akkora telefont az, akinek két anyja van… nekem a 4,7″ is nagy, nem hogy az 5,5″!). Ha valaki aktívan használja a telefonját napközben, akkor nap végére -vagy akár délutánra- lemerül. Ami valljuk be, nevetségesen rövid időtartam. De úgy voltam vele, hogy hátha a 7-esben valamit bűvészkedni fognak végre, mivel az 5-ösre sokáig nem lehet már frissítgetni az iOS-t. A jelenlegi 9.2.1-es felraktam ugyan, de voltam vele maradéktalanul boldog…

Ezzel egyelőre ennyiben is maradt a dolog, mivel a gomb még működött, tehát nem volt vészhelyzet. Aztán március utolsó hétében egy másik dolog szúrt szemet. A kijelző bal felső részen egy szintben volt a tok peremével, holott bőven a perem alatt kellene lennie, mint említettem (és mint ahogy a másik 3 saroknál így is volt). Gondoltam meglazult a tok, így megpróbáltam visszanyomni. Nem ment. Hmm… valami nem stimmel… Ugyan tökéletesen működött a kijelző – éppen ezért észre sem vettem eddig ezt -, de nyilván nem volt normális a dolog. A tokból még nem vettem ki, de kicsit utánanéztem, hogy mi és hogyan van a telefon belsejében és azt találtam, hogy a bal oldalon van az akku hosszában.

És itt be is villant egy kép az agyamba az egyik kollégámról, aki pár éve egy iPhone 3GS-nél mutatta azt, hogy az akku megduzzadt benne, mert régi volt és ezért kinyomta a kijelzőt. Hna… több sem kellett, vettem is ki a tokból a telefont szemügyre venni a dolgot és ezt láttam:

Egyértelmű lett minden. Sőt, az is világossá vált, hogy a home gombnak valószínűleg az ég világon semmi baja sincs amúgy, mivel itt az akku a ludas. Irány az Apple Store. Megmutattam ez első kékpólósnak, aki szembejött és ő meg gondolkodás nélkül vitt is egy Genius-hoz, és mindketten azonnal megerősítettek az elgondolásomban, hogy ez akku probléma. Kérdeztem is, hogy mit lehet tenni… Gondoltam triviális választ kapok, hogy akkut kell cserélni… Viszont nem ez történt. Azt a választ kaptam, hogy ugyan akkut kell cserélni, de ők már nem csinálják ezt sem iPhone 5-nél, sem pedig 5s-nél, hanem az akku csere áráért a komplett telefont kicserélik egy ugyan ilyenre. Én csak néztem, mint hal a szatyorban és kérdeztem, hogy mindez mennyibe fog fájni nekem? A válasznál elsőre visszakérdeztem, hogy jól értem-e… de jól értettem: £59 tokkal, vonóval. Tehát £59-t lesz egy nulla perces, zsír új, szintén független iPhone 5-öm. Az első döbbenetem után kérdeztem, hogy és akkor ez mennyi időt fog igénybe venni? Meddig leszek telefon nélkül? A válasz ismét sokkoló volt. Először megkérdezte, hogy lementettem-e a tartalmat a telómról akár felhőbe, akár lokálisan iTunes-ban. Persze nem volt friss mentésem a gépen és a felhőbe mivel nem mentem a képeket, videókat, így mindenképpen kell lokális mentés, tehát a válasz „nem” volt. Azt mondta, hogy akkor menjek haza, mentsem le és jöjjek vissza az időpontra amit most befoglalunk. Kérdezte, hogy mikor jó nekem. Megnéztük a lehetőségeket és megegyeztünk március 30. 10:40-ben. Mondta, hogy jöjjek be és 10 perc az egész folyamat. Én behozom a telefonom, ők meg adják a vadi újat helyben. Ennyi. Én meg csak ismét néztem ki a fejemből. Igazából hozzá kellett volna már szoknom az elmúlt 8 év alatt, hogy itt így mennek a dolgok, de azért mindig meg tudok lepődni rajta.

Na és ekkor kattant be valami… Március 21-én volt ugye az idei első Keynote, ahol bemutatták az iPhone SE-t. A 4″-os 6s-t, ha úgy tetszik. Fizikai méretében és kinézetében ugyan az, mint az én 5-ösöm, de a belsejében a 6s hardvere van egy az egyben. Az egyetlen kivétel a 3D touch kijelző. Ez hiányzik belőle. De ezt leszámítva, ugyan az a vas. Abbeli aggályaim is megcáfolódtak, hogy az akkuideje a telefonnak rossz-e, mivel minden cikkben azt emelik ki, hogy nem hogy nem rosszabb, hanem egyenesen jobb az akkuidő ennél a telefonnál, mint bármelyik másik elődjénél és még a Samsung Galaxy S7-et is veri. 2-3 órával többet képes teljesíteni. És ekkor érkeztem el arra a pontra, hogy most akkor mit csináljak…? Nézzük a tényeket:

  • Van egy vadi új, fóliás, nulla perces, független, 64GB-os iPhone 5 a kezemben
  • Az iOS frissítések még egy ideig rámennek a telefonra, de már most sem az igazi. a 9.2.1 néha döcög, eszi az akksit
  • Az új iPhone 7-es ősszel/télen jön ki, ami még fél év és ki tudja milyen lesz. Egy biztos: nagy kijelzővel fog érkezni. Legalább akkorával, mint a mostani 6/6s, tehát 4,7″, ami nekem túl nagy.
  • Ha a jelenlegi árazást nézzük, akkor a 6s £619, tehát ha az Apple tartja az árazási szokásait, akkor a 7-es is ennyi lesz.
  • A jelenlegi telefonom 64GB-os, amin egy rakás fénykép és videó van, valamint a sorozatok, amiket minden nap nézek munkába menet és hazafelé jövet. Igaz ugyan, hogy a 6s-ben van 128GB-os verzió, de a 64GB is elég egyelőre, mivel így is van kb. 10GB szabad hely a telefonon.
  • Másnap (március 31-én) kerül a boltokba az SE. A 64GB-os változat £349, ami lényegében ugyan azt tudja, mint a 6s £619-t, ráadásul jobb az akku ideje is.

Tehát £270-tal kevesebbért egy normális méretű telefont lehetne venni, ugyan olyan tudással, mint a jelenlegi legjobb. És amikor ez így lejátszódott a fejemben, az Apple-ös srác mondott még valamit, amitől eldöntötté vált a kérdés… A kulcsszó: „Trade in”. Ugyanis az Apple-nek van egy ilyen „trade in” megoldása, hogy beveszik a korábbi iPhone-omat és beszámítják az új vásárlásakor. Az érték nyilván változik attól függően, hogy milyen állapotban van a használt telefon és mikor akarja az ember becserélni (nyilván egy új launch időpontjához közeledve egyre kevesebbet fog érni a régi telefon). Na de ugye én most kaptam egy zsír újat… Ami az esetemben £120-t jelentett (tudom, tudom… ha ebay-n eladom, akkor még többet kaphatnék érte. De akkor ott vesződni kell a hirdetéssel, kifoghatok egy gyökeret, aki nem fizet, átver, vissza kéri a pénzt, stb. Megy az idő a hirdetéssel amíg valaki megveszi. Postázni kell, postaköltség, csomagolás, bla bla bla… Ennél most úgy gondoltam, hogy nem éri meg.). Ha ebből levonjuk a „javítás” költségét, akkor is £61-tal vagyok beljebb, ami azt jelenti, hogy £378-ért van egy új telefonom, ami tudásilag a jelenlegi legerősebb telefonéval egyenlő. Úgy gondolom, hogy ennél jobb ajánlatot nem igazán kaphatnék sehol.

Másnap reggel visszamentem a Store-ba és vittem magammal a jó öreg 5-ösömet is. Bementem, becseréltem, de sajnos nem volt már fekete 64-es SE, így kénytelen voltam megrendelni és várni, hogy kihozzák. Hosszú két hét volt ez… Addig is visszatért a hűséges E72-esem. :) Vicces volt újra használni, mondhatom… de azért remek kis retró élményt is nyújtott a dolog! :D Az pedig zseniális, hogy így ennyi év után újra napokig bírta a telefonom akksija egy feltöltéssel. Mikor lesz már ilyen a szifon és minden más „okostelefon” is?!?! Mindenesetre most, hogy már itt van a kezeim között, meglátjuk, hogy megérte-e várni és, hogy hogyan muzsikál. Ősszel pedig majd figyelünk, hogy mit virít az Apple a WWDC-n a 7-sel, aztán ha olyan nagyon jó, akkor talán lecserélem, de szerintem ki fogja húzni ez az SE még egy darabig. Legalább az iPhone 7s megjelenéséig.

Hát így. Üdv iPhone SE! :)

iPhone SE

iPhone SE

Hasonló cikkek

Windows-os billentyűzetkiosztás OSX-en Már több, mint egy éve használom a Mac-em, de a mai napig nem vagyok képes megszokni és átállni az Apple-féle billentyűzetkiosztásra. Egyszerűen nem m...
Synology NAS, home share és az MS Office for Mac e... A probléma Nem lehet megnyitni OSX-en a Synology NAS felhasználó privát megosztásából (home share) semmilyen Microsoft Office for Mac 2011 file-t. Se...
iPhone X – Keynote utáni vélemények Hol is kezdjem... Vártam ezt a Keynote-ot, mert kíváncsi voltam, hogy mit mutatnak be a jubileum alkalmából, illetve, hogy mennyi igaz a pletykákból. ...