iPhone X – Keynote utáni vélemények

By | 2017. szeptember 13.

Hol is kezdjem… Vártam ezt a Keynote-ot, mert kíváncsi voltam, hogy mit mutatnak be a jubileum alkalmából, illetve, hogy mennyi igaz a pletykákból. Tegnap este végre minden kiderült.

Magán az eseményen több dolgot demóztak, de én most csak a telefonnal (telefonokkal) foglalkozom, mert az érdekelt. Ebből is az iPhone X nevűvel. Vegyes érzelmek vannak bennem… Nézzünk 3 kategóriát: név, specifikáció és ár.

Név

Sokan találgatták, hogy mi lesz a neve az új csúcstelefonnak. Volt, aki iPhone 8-ra tippelt (és az új, de régi telefonnak pedig a 7s-t vizionálta), később „kiderült”, hogy valószínűleg X lesz a neve vagy Limited Edition. Ebből az X bejött. Ami ugye csak látszólag X (iksz), mert kimondva Ten (tíz).

Na ennél a pontnál sokan elkezdtek hebegni-habogni, hogy mi a fenéért 10?! Hol a 9?! Pedig, ha kicsit végiggondoljuk a korábbi stratégiákat és az eltelt időt, tök logikus. Mondom is, hogy miért:

  1. Az első iPhone 10 éve jelent meg. Ez jubileumi telefon, tehát jogos a 10-es szám.
  2. Az OS X is 10 (Ten). Senki nem mondja, hogy „óesiksz” hivatalosan.

A korábbi folytatása logikusan 8-as lett és nem pedig 7s, mivel így jön ki jól a lépés és marketingfogásnak is zseniális.

  1.  Sokan a „nyolcas ájfont” fogja keresni, mint új telefont.
  2. A 8-ast lehet még egy évvel később tupírozni 8s néven.

És ha a kettőt egyben nézzük, plusz hozzá vesszük az iPad-nél megismert elnevezési folyamatot:

  1. 1 év múlva, jövőre lesz iPhone 8s és iPhone Xs.
  2. 2 év múlva az iPhone 8s lesz a mostani SE és kinyírják a korábbi 6, 6s, 7 modelleket. A 8-at kifutó modellként fogják kezelni. Az X eltűnik és lesz simán „iPhone” (vagy Pro). Tehát 2 és fél telefon lesz igazából: iPhone SE (régi 8s), iPhone (régi Xs) és egy kifutó „őskövület” a jelenlegi 8-as. A többi kuka. Meg lehet nézni az iPad neveket. Ott is volt 1, 2, 3, Air, Air2, stb. Aztán egy huszáros vágással maradt a név iPad és utána jött az iPad Pro.

Specifikáció

Na hát ez az egyik rész, ahol kihullott a hajam egyharmada… Szögezzük le az elején, hogy maga a telefon tuti gyönyörű lesz. Egy mestermű. Mindenki le fog padlózni tőle. Ezt most lefogadom! Ez alól csak az a nyamvadt kidudorodó kamera kivétel a hátulján… Az továbbra is kritikán aluli. Na de nézzük a többi dolgot.

Eltűnt a home gomb és vele együtt a touchID. Ezt egy óriási tökönszúrásnak érzem. Éveken át a touchID-t promózták, tolták és ment a hype meg a fejlesztés rá minden fronton. Tegyük hozzá, hogy joggal történt mindez, mert tényleg szuper volt. Sokan írták/mondták, hogy nem működik megbízhatóan, nem mindig ismeri fel az ujjlenyomatot… Nekem soha nem volt ilyen gondom az SE-n még. Mindig tökéletesen működött. És rettentő kényelmes! Erre most mi van?! Kinyírják. MIÉRT?! Helyette jön a faceID. Taps. Tekintsünk el attól, hogy a Kyenote-os demónál besültek vele (amit aztán a Verge egyből menteni is próbált egy cikkben szinte közvetlenül a Keynote után). De én úgy vagyok vele, hogy ezt van aki elhiszi, van aki nem… sosem fog kiderülni az igazság.

Menjünk még egy kicsit ezen a faceID vonalon tovább. Éjszaka pl. amikor kómásan felébredek és valamiért valamit meg akarok nézni a telefonom, hogy oldom fel koromsötétben? Eddig rányomtam az ujjam és kész. Most? Nézegessem a telefonom sötétben? Fel fog ismerni? A képembe fog reflektorozni? Remélem nem és az infra fog működni. Hol fog tárolódni az „arcképem”? Online? Akkor az nagyobb kockázat, mint az ujjlenyomat. Pláne, ha az ujjlenyomattal együtt fog tárolódni. Ha nem lesz online tárolva, csak a telefonon, akkor mi van egy új telefon esetén? Megint tanítgatni kell a telefont? Mi van, ha valakinek mondjuk balesete lesz? Nem tudja a telefonját feloldani?

faceID joke

A másik, hogy a feloldás jóval lassabb lesz a jelenlegi touchID sebességénél. Kell neki 1-3 mp amire felold. Nyilván kis időszeletek ezek, de akkor is… ha össze hasonlítjuk a touchID-val, „lassú”.

Home gomb. Ez egy totális kérdőjel. Hogyan fogunk navigálni a telefonon a home gomb nélkül. Természetesen láttam a gesztusokat. De 10 évig ott volt ez a gomb. Mindenki tudja, hogy hogyan működik. Tökéletesen funkcionált. Egyszerű és magától értetődő volt a navigáció. Erre megszűnik. Csak azért, hogy nagyobb legyen az a rohadt akkuzabáló kijelző. Eddig sem voltam nagy gesture-fan… ezek után viszont hiába nem vagyok, rá leszek kényszerítve. És ennél a pontnál elkezdtem tűnődni azon, hogy mi lesz mondjuk az idősebb (50+) emberekkel, akiknek szuperül működött a gomb, de pl. az ikonok mozgatásával már problémák merültek fel. A force touch-ot már nem is említem. Ők ezt a telefont hogy a bánatba használják majd?! Szerintem még nekem is problémát fog okozni az elején a kezelése, pedig napi szinten nyomkodom ezeket a sz@rokat… Értem én, hogy innovatív, trendi meg „ezajövő”, de akkor is…

Időzzünk még a gomboknál egy kicsit pár további kérdéssel… A jobb oldali kikapcsoló gomb funkciója is megváltozott. Eddig ugye megnyomtam, akkor lock-olt. Ha hosszan nyomtam, jött a power off/on. Most ha hosszan nyomom, előjön az a suta Siri. MINEK?! Ez is egy másolás a Samsungról, ahol a Bigsby jön elő így. Hogy kell kikapcsolni a telefont? Aztán a másik kérdésem: eddig a lock gomb + home gombbal készült a screenshot. Azt most hogy?!

És még egy gondolat erejéig visszatérve a touchId kérdéshez. Tavaly nagy ováció közepette behozták a touchbar-t touchID-vel a MackBook Pro-kba. És ott hypolták, hogy mennyire fasza, hogy végre a mac-en is lehet ujjlenyomattal feloldani, fizetni, stb. Erre a telefonból kinyírják. Ennek így mi értelme volt/van?! És a másik kérdés, hogy ha valakinek csak a telefonján van touchID és az most megszűnik, mi lesz a ráolt ujjlenyomatával?! Lebegni fog valahol az Apple rendszerében? Miért?

Ahogy egy haverom írta tegnap (idézem a szavait, utólagos engedélyével):

Szóval akkor most már semmi sem kompatibilis semmivel Apple fronton…

Van egy laptopnál drágább telefonod lightning csatlakozóval, de a laptopodra nem tudod dugni, mert a laptopon nincs sima USB….

Kapsz egy lightning fülest a telefonhoz, amit nem tudsz rádugni a laptopodra….

Van egy sima fülesed a laptophoz, amit nem tudsz a telefonra dugni…

Van egy ujjlenyomat olvasód a laptopon, viszont nincs arcfelismerés….

A telefonon van arcfelismerés, de nincs ujjlenyomat….

Kezd a „just works” szlogen átmenni a „just complicated”-be.

Teljesen egyetértek vele, de folytassuk tovább.

Tárhelyek. Eddig volt 3 opció: 64, 128 és 256 giga. Most lett kettő: 64 és 256. Ezzel még ki is egyeznék 80%-ban, de azzal totálisan nem értek egyet, hogy mindkét modellnél ezt a két opciót adják. Az iPhone X esetében mi értelme a 64GB-nak?!?! Miért nem 128 és 256 opciók vannak, pláne olyan árkategóriában (erről majd később részletesebben)?!?! Ennyire kell a sz@rrágás és garasoskodás?! Így sincs elég profit?! Egy olyan telefon, ami 4K-s videót 60FPS-sel képes rögzíteni és slo-mo videót 240FPS-sel, ott mire elég a 64GB?! Inkább ne is adjanak 2 opciót, ha nem akarnak 128-as modellt. Legyen csak egy 256-os. De a 64 GB-os vérlázító ebben a kategóriában!

A kamera egészen biztosan zseniális lesz ismét! Még szebb és jobb képeket meg videókat lőhetünk vele. Ez nem kétséges. A fileterek és egyéb opciók is elképesztőek. Emiatt le a kalappal előttük!

Az AR technológia valami csoda! Az tényleg a jövő! Elképesztő, amiket azzal lehet művelni. Nem is tudjuk még, hogy milyen hatalmas potenciál van még abban! Alig várom, hogy végre tényleg berobbanjon a köztudatba és dőljenek rá az értelmes appok!

A vezeték nélküli töltés is belekerült a történetbe, bár ez annyira nem érdekel. Sokkal inkább az, hogy mennyi lesz az igazi akku idő és mi a rossebért nem fejlesztenek inkább egy jobb akkut a sok csilivili parasztvakító fícsör helyett!!!

És az utolsó rész a  specifikáció szekcióban egy részben kakukktojás dolog, de inkább idesorolom, mintsem egy külön kategóriába: animoji. Hát azt hittem eldurran az agyam, amikor megláttam, hogy negyed órán keresztül egy animált szarral demózzák a jubileumi iPhone-t… Komolyan nem is értem ezt az egészet! Ha valaki vesz egy telefon annyiért, amennyibe az iPhone X kerül, akkor ott ez az igazi feature, hogy animált kutyafejek vannak és szarkupacok?! Really?! Nem is vesztegetek erre több karaktert, mert megint csak felhúzom magam rajta…

Ár

Ez a harmadik és egyben utolsó kategóriám. És itt dobtam el a hajamat teljesen… az értelmetlen 64GB-os iPhone X £999 (!!!) és a használható 256GB-os iPhone X £1.149!!!!!!!!!! Hát normálisak ezek?!?!? Az iPhone 8 ára £699 és £849!!!

Csak némi összehasonlítás:

  • MacBook Air 13″ alapmodell £949 és felturbózva – £1.099
  • Mac mini 2.8 i5, 16GB RAM, 1TB Fusion Drive – £1.129
  • iMac 21.5″ alapmodell – £1.049
  • MacBook Pro 13″ alapmodell – £1.249
  • iPad Pro 12.9″ 512GB, WiFi – £1.119

Komolyan mondom, hogy az Apple-nél elgurult a gyógyszer… Ez egy rohadt telefon! És most egy telefon többe kerül, mint egy számítógép, mint egy laptop, mint egy táblagép… itt valaki nagyon elvesztette a realitásérzékét!

És akkor még egy kicsit tovább haladva az iPhone 8 árára (ami igazából 7s, ezt tartsuk szem előtt)… £849… eddig a telefonok ára £600 és £700 között mozgott. most lazán £150-ot rádobtak. MIÉRT?!

Zárógondolatként annyit, hogy a fenti őrületek ellenére is tuti hiánycikk lesz mind az iPhone 8, mind az iPhone X a megjelenés napján. El fogják kapkodni, hónapokig csak előrendelés lesz rá és hiánycikk lesz. Az eBay-n az iPhone X £999 helyett £1.400-1500-t lesz kapható és a nagyobbik pedig £1.149 helyett £1.600-1.700-t. Lesz sorban állás megint októberben/novemberben. És sikeres termék lesz ismét. De csak azért, mert az emberek hülyék.

Az iPhone X valószínűleg szuper telefon lesz a fenti kérdéses dolgokkal együtt… Nyilván el fogok menni egy Apple Store-ba novemberben megtapogatni a telefont, de ennyi pénzt egy telefonért?!?! Kizárt! veszek egy 128-as SE-t a mostani 64-es SE-m helyett és kész. Tök jól elleszek vele még jó ideig szerintem.

Az első videók a telefonról már megjelentek. @MKBHD természetesen az elsők között volt, akik kipróbálhatták:

Hasonló cikkek

Windows-os billentyűzetkiosztás OSX-en Már több, mint egy éve használom a Mac-em, de a mai napig nem vagyok képes megszokni és átállni az Apple-féle billentyűzetkiosztásra. Egyszerűen nem m...
Synology NAS, home share és az MS Office for Mac e... A probléma Nem lehet megnyitni OSX-en a Synology NAS felhasználó privát megosztásából (home share) semmilyen Microsoft Office for Mac 2011 file-t. Se...
Prototype of the original white MacBook http://www.flickr.com/photos/abeles/sets/72157624451461502/
Ez minőségi újságírás?! Reggel átfutottam az Indexet, ahogy azt szinte minden nap megteszem és egy tech cikkbe botlottam a tegnapi Apple event kapcsán, aminek olvasása közben...