Total Commander alternatíva OS X-en

By | 2014. június 04.

Amióta meglett a MacBook Pro-m, azóta van pár olyan dolog, ami konstans küzdést jelent az OS X világában egy Windows-on nevelkedett geek számára, jelen esetben számomra. Az egyik ilyen a Total Commander hiánya.

Egy kis retró

Sokan vannak, akiket azt hiszem sorstársaknak nevezhetek… azok, akik már átestek a „mac-térésen” úgy, hogy előtte egy hosszúnak nevezhető időszakot a Microsoft világában töltöttek el és amióta az „új világban” tevékenykednek, vannak olyan dolgok, amik hiányoznak, bosszantóak, furcsák, stb. Az egyik ilyen az a „svájci bicska”, a kétpaneles filekezelő, amit szerintem minden windowsos közvetlenül a driverek telepítése után (ha nem előtte) felrak a gépére. Számomra ez a világ még a DOS-os korszakban indult, amikor is a Norton Commander segítségével csodálatosan felgyorsult és leegyszerűsödött a filekezelés. :)

Később jöttek más alternatívák/klónok, mint a Volkov Commander, Far Manager és társai. Ezek töretlen sikere és népszerűsége nagyon sokáig kitartott -hozzáteszem jogosan-, Windows 3.x, Windows 98, Windows ME alatt is. Aztán amikor már a Windows alól végleg kihalt az igazi DOS világ (Windows XP megjelenése), megjelent egy új trónkövetelő, amely a mai napig uralja azt a bizonyos trónt… kezdetben Windows Commander-nek hívták, aztán jogi hercehurcák miatt Total Commander lett belőle.

A mai napig használom, amikor Windows-on dolgozom. Továbbá a mai napig nem értem, hogy hogyan lehet abban a nyomorult Intézőben dolgozni. Kattintgatással, húzogatással, billentyűzet nélkül. Számomra a hatékony és gyors munka  nem összeegyeztethető az „egerészéssel”. Csak az időt viszi… Billentyűkombinációk, gyors, logikus lépések, ezekkel lehet dolgozni. Ki tud borítani, ha valaki nekiáll egy file keresésének és elkezd kattintgatni a „sajátgépcédokumentumok” útvonalon 25 különálló mappát megnyitni, ráadásul mindet külön ablakban azért, hogy utána megfogjon egy file-t és egérrel kihúzza egy 26. ablakban lévő területre. Ez számomra kb. olyan, mint amikor valaki Word-ben úgy formáz szöveget, hogy leír egy mondatot és utána nekiáll egérrel kijelölni a betűket/szavakat, megformázza, majd ír egy újabb mondatot és így tovább…

Váltás után

Amikor már láttam, hogy be fog darálni a gépezet és én is „almás” leszek, nekiálltam keresni alternatívákat az addig használt windows-os programjaimnak. Persze tudtam, hogy nem fog minden kelleni és nem is fogok találni mindenre tökéletes megoldást. Sajnos ahogy kutattam, rá kellett jönnöm, hogy az általam annyira életidegen egerezős módszer a divat az OS X világban. Egyszerűen ismeretlen számukra a TC világa és felfogása. Találtam rá pár programot, de egyik sem tökéletes. Közelről sem. Egyszerűen nem volt semmi normális megoldás.

Mik azok a funkciók, amiket napi szinten használtam TC-ben, illetve mik azok az egyéb más dolgok, amik fontosak? Zárójelben a Total Commander billentyűkombinációk vannak feltüntetve.

  • Kétpaneles legyen
  • TC-es billenytűkombinációk megléte vagy beállíthatóság lehetősége
  • Sorkezelés másolásnál/mozgatásnál (F5 vagy F6 és utána F2)
  • Csoportos file átnevezés, mintahasználattal (Ctrl+M)
  • Intelligens keresési lehetőség (Alt+F7)
  • Beépített viewer és editor (F3 és F4)
  • Tab-ok (Ctrl+T és Ctrl+W, illetve Ctrl+Tab)
  • Tömörített állományok kezelése (Enter-re belelép, böngészhető tartalom, Alt+F5 kijelöltek tömörítése)
  • Könyvtár létrehozása + kényelmi funkciók (F7 és egyből felkínálja azt a nevet, amin éppen álltam)
  • Meghajtó (mount) váltás (Alt+F1 és Alt+F2)
  • Panel csere (Ctrl+U)
  • Intelligens könyvtár szinkronizálás (Commands – Synchronize dirs…)
  • Könyvtárméret számolás (Space az adott könyvtáron állva)
Ezek a számomra legfontosabb funkciók és billentyűzet kombinációk (mivel a hosszú évek alatt ez már annyira az ujjaimba rögzültek, hogy elképesztő).

Hogy indultam neki? Sok szálon. Az egyik ilyen volt az „alternativeTo” oldal.

Nézzük, miket próbáltam:

Midnight Commander

Ez alap. Linux-ból már jól ismert és bevált „mc”. Jól használható, bár OS X-en csak kis hegesztéssel felrakható, konzolos megoldás. És ez a hiba. Konzolos. Terminálban természetesen kiváló, használom is. De nekem grafikus TC klón is kell az összes jóságával együtt.

Ár: ingyenes

Web: http://louise.hu/poet/midnight-commander-4-8-10-osx/

muCommander

Ugyan grafikus és próbál hasonlítani a MC-re, de elég bugos (v0.9.0 -t próbáltam). Többször kifagyott, szóval nem stabil sajnos. A feature listája szegényes. Pozitívum, hogy van beépített view és editor opció, jól használható a linuxos navigáció a könyvtárak között a nyilakkal, illetve a quick filter opció (elkezdünk gépelni és szűri a file-okat, könyvtárakat), továbbá van benne batch rename.

Ár: ingyenes

Web: http://www.mucommander.com/index.php#download

Disk Order

Tavaly norvember magasságában néztem utoljára (v3.2). Szintén elég kevés tudással rendelkezik, de legalább stabil. Tab-okat kezel, van beépített viewer és editor, de ezeken kívül más nem igazán teljesül sajnos az elvárásokból.

Ár: 19 GBP

Web: http://likemac.ru/english/

Path Finder

Szép a design, igazi OS X-es szoftver, de tudásilag is inkább az, mint egy normális TC klón. A listámból a két paneles megjelenítésen kívül szinte semmi más nem teljesül benne. Ellenben borsos ára van.

Ár: 40 USD

Web: http://cocoatech.com/pathfinder/

Forklift

Első dolog amit megemlítenék, hogy magyar fejlesztő munkája! Ezúton is gratulálok hozzá! A mezőny legszebb, legigényesebb munkája mind a program kinézetét tekintve, mind pedig a weboldalát illetően. Stabil program, de sajnos a kritériumlistából elég kevés dolgot valósít meg (v2.5.5). A sorkezelést valamilyen szinten megoldotta a készítő, de közel sem olyan kiváló, mint a TC-ben. Pl. max. egy sor lehet, annak a kezelése is elég ügyetlen sajnos. Például, ha belerakok tegyük fel 10 file-t és elkezd másolni és eközben létrehozok egy könyvtárat valahol, de még nem gépeltem be a nevét az új mappának, de a másolási sorban az adott file másolása elkészült és átugrik a következőre, akkor a könyvtár létrehozása megszakad és amit begépeltem addig nevet, azzal a névvel létrejön a könyvtár. Elképesztően idegsítő bug. De ezenkívül rettentő erőforrás-zabáló is. Nem jól kezeli. Egy file másolását ha megállítom a sorban, akkor csak látszólag áll meg. Ugyan nem fog a következőre ugrani és a progress bar is megáll, de valójában a háttérben végigmásolja és ezt nekem is meg kell várnom, mivel a program addig „kifagy”. Tab-okat kezel ugyan, a könyvtárak megjelenítése kicsit furcsa az elején, mert azon kívül, hogy bele lehet lépni, még le is lehet nyitni anélkül, hogy belelépnénk. Ennek vannak előnyei és hátrányai is… És nincs „..” a lista tetején… de egy idő után hozzá lehet szokni a logikájához.

Ár: 30 USD

Web: http://www.binarynights.com/forklift/

Total Commander CrossOver-rel

Érdekes kísérlet volt, de nem az igazi, hiszen nem natív. Kell hozzá a CrossOver (fizetős), nem tudunk az igazi OS X környezetben dolgozni még akkor sem, ha ugyebár minden funkció létezik. Nem érünk el minden területet, mivel egy emulált környezetben vagyunk. Mint ahogyan a képen is látható, a meghajtók C, Y és Z. Ezek az emulált drive-ok. A C a CrossOver emulált kamu környezete, a többi pedig az OS X-en lévő partícióink.

Ár: 38 GBP

Web: http://www.codeweavers.com/products/crossover-mac/

Double Commander

El is érkeztünk az utolsóhoz és egyben „A” megoldáshoz. A tegnapi napig nem is foglalkoztam vele, csak tavaly év elején, amikor ezt is megnéztem, hogy hátha… de akkor totális káosz volt. Viszont tegnap valamilyen oknál fogva ismét rágugliztam a „total commander alternative for mac” kifejezésre és ezt dobta ki az első találatok között többször is. Ráadásul volt egy olyan találta is, ahol megakadt a szemem. Egyrészt az értékelésen, másrészt a dátumon. Ez volt az:

Elkezdett járni az agyam, hogy 1,5 évvel ez előtt nem volt ez ennyire jó, hogy ilyen értékelést kapjon… Ezért úgy döntöttem, hogy ránézek. És láss csodát! Megérte! Ugyanis a fejlesztő srácok nagyon tolják azt a bizonyos biciklit! Jelenlegi verziója a v0.5.10. Amikor én néztem utoljára, még csak a v.0.5.4 volt. Ha megnézzük a changelog-ot, látszik, hogy iszonyat mennyiségű dolgot implementáltak és javítottak azóta. És a legmegdöbbentőbb számomra, hogy a fenti listámból minden megtalálható benne és működik. Tökéletes TC klónt akarnak készíteni a fiúk és ehhez nagyon jó úton járnak, hogy sikerüljön! Cross-platform a cucc, mivel Free Pascal és Lazarus segítségével fejlesztik. Nem mondom, hogy tökéletes, hiszen nem az. Még… Néha csinál hülyeséget, de nem is állítják róla, hogy végleges, kész verzió lenne. A jelenlegi, amit használok, beta. De még így is sokkal jobb és stabilabb, mint több más stable cucc.

Totális respect a fejlesztőcsapatnak! Ha lenne mód adományra az oldalon, tuti küldenék nekik. És hogy mi a helyzet a hivatalos TC-vel OS X-en? Tömören: semmi. A készítő rendületlenül ellenáll évek óta a dolognak. Pedig több szálon is megy a könyörgés neki már hosszú évek óta. Gondolom tök jól elvan a windowsos verzióból befolyó bevételéből. Csak, hogy pár példát említsek:

Én azért bízom benne, hogy egyszer csak meglepetésként kidobják a mac-es verziót, de erre kb. 0,5% esélyt jósolok az elkövetkezendő időkben. De a remény hal meg utoljára! Addig is hajrá Double Commander!
Ár: ingyenes

 

 

Hasonló cikkek

Rejtett file-ok Finder-ben Több módja is van annak, hogy láthatóvá tegyük a rejtett file-okat a Finde-ben. Többnyire valamilyen alkalmazás segítségével egy checkbox bejelölése a...
Karakterismétlés engedélyezése OSX-en Már rég óta idegesít, hogy egy régebbi frissítés alkalmával letiltották a billentyűzet karakterismétlő funkcióját. Tehát ha nyomva tartok egy billenty...
Synology NAS, home share és az MS Office for Mac e... A probléma Nem lehet megnyitni OSX-en a Synology NAS felhasználó privát megosztásából (home share) semmilyen Microsoft Office for Mac 2011 file-t. Se...
Git kliens konfigurálása Mac-en és Windows-on Az előző post-ban a Git szerver telepítésének menetét mutattam be, valamint létrehoztunk egy test nevű repo-t. Most azt nézzük meg, hogy hogyan tudjuk...