Csapatösszevonás – Canon PIXMA MG5350

By | 2013. január 26.

Volt nekem két nyomtatóm. Mindkettőt ingyen szereztem. Egyikkel már korábbi tapasztalatom is volt, mivel odahaza egy pont ugyan olyant használtam anno. De nevezzük nevén a gyermeket! Egy Canon iP4300 és egy Epson CX3600-as nyomtatóról van szó.

Minek tartottam két nyomtatót? Jogos kérdés, de van magyarázat rá. Azért, mert elsőnek az Epson került hozzám. Valakinek már nem kellett, meghirdette, hogy el lehet vinni ingyen. Nosza. Jelentkeztem is érte, mivel itt kint nem volt nyomtatóm és mindig csak a melóhelyen tudtam kinyomtatni, ami kellett. Beruházni nem akartam ezért. Továbbá ez egy all-in-one nyomtató, amiben scanner is van. Szóval dupla nyereség. Egy füst alatt, két szükséges dolog is meglett, ráadásul kevesebb helyet is foglalt. Világ életemben ódzkodtam az ilyen mindent-egyben megoldásoktól, mivel nagyobb a hibalehetőség és ha az egyik bemondja az unalmast, akkor nagy eséllyel az egész kuka. Ezért nem is vettem ilyen nyomtatókat sosem. De ez most ingyen volt. Ráadásul az Ebay-ről elképesztő olcsón lehetett patronokat szerezni hozzá. Egészen pontosan legutóbb £4.99-ért vettem 12 darab patront (3 set). Senki nem mondhatja, hogy ez rettentő drága volt. :) Ezzel a nyomtatóval egy dolgot leszámítva meg voltam elégedve. Ami nem volt jó, hogy a papírt nem szedte be sokszor, de ez általános Epson betegség, hogy a gumigörgő beadja a kulcsot vagy eleve bajos. Az idő múlásával azonban rájöttem arra, hogy ez a kombinált megoldás nem is olyan rossz dolog…

A másik, iP4300-as pedig már régi ismerős volt otthonról. Ezt is hasonló körülmények között szereztem, mint az Epson-t. És azért hoztam el, mert ennek van egy rettentően jó tulajdonsága, miszerint tud közvetlenül CD/DVD-re nyomtatni. Mivel nekem a munkám során is számtalanszor szükség van erre a funkcióra és hobby szinten is használom nem egyszer, így egyből lecsaptam a nyomtatóra. Egy rendkívül jó, bevált, strapabíró modellről van szó. Az égvilágon semmi probléma nincs vele. Pedig ez sem fiatal már. Ráadásul ebbe is olcsó a festékpatron. Kicsivel drágább, mint az Epson-ba, de még mindig olcsó. Egy szett patron-csomag kb. £5.50.

Nagyon jól elvoltam a nyomtatókkal, de azért az idő múlásával pár újabb kritérium, igény is előtérbe került… Sok helyet foglalt a két nyomtató, az egyik mindig a szekrény tetején volt, amikor meg kellett, akkor tornamutatvánnyal kellett leszedni, üzembe helyezni, aztán vissza. Ezeknek csak USB portjuk van, tehát a hálózati nyomtatás nem megoldható alapból. Mivel a lakásban megnövekedett a használatban lévő gépek, laptopok száma, ezért egyre fontosabb tényező lett ez is. Ráadásul nem is a router mellé került volna a nyomtató, tehát a WiFi sem ártana bele. Jött ugye a mindenféle Apple cucc (iPod touch, iPhone, stb.) amikhez egy AirPrint-et támogató nyomtató sem lenne hátrány.

Szóval vettem egy nagy levegőt, valamint ezeket az új igényeket és a régi két nyomtató jó tulajdonságaival kombinálva kezdtem el keresni egy megfelelő nyomtatót. Összegezve a kritériumokat:

  • Lehetőleg olcsó legyen
  • Megbízható, strapabíró
  • Olcsó legyen az üzemeltetése
  • A praktikusság és helytakarékosság jegyében legyen all-in-one
  • Tudjon lemezre nyomtatni
  • Legyen támogatás Windows-on és és OSX-en egyaránt
  • Hálózatos nyomtatási funkció (ha csak WiFi, az sem baj)
  • Tudjon AirPrint-et
  • A duplex nyomtatás sem lenne hátrány, de nem kötelező
  • Nem kell, hogy a legújabb modell legyen

Márka szempontjából párat egyből kizártam. Így például a HP-t, mivel annak köztudottan aranyárban mérik a patronjait. Még az utángyártottat is. Az egyéb, kevésbé közkedvelt márkák is kiestek az esetleges support problémák miatt (Lexmark és társai). Számomra fontos, hogy OSX alatt is kifogástalanul működjön. Tulajdonképpen a végén megmaradt ez a két márka. És a választék amúgy sem volt túl nagy a sok elvárás miatt. Nem  fűzöm tovább a gondolatmenetet… A végeredmény a Canon Pixma MG5350-es lett, melyet még 2011 közepén mutattak be. Ez a szűk másfél év elegendő volt két dologra: a piacon megjelentek az olcsó utángyártott patronok hozzá, valamint bebizonyította a nyomtató, hogy nincsenek rejtett hibái, melyek nem orvosolhatóak (vagy én nem találtam ilyeneket). Ellenben egy mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

És még egy kellemes meglepetés is járt mellé: Az iTunes App Store-ból ingyen letölthető hozzá egy iOS alkalmazás, melynek a neve Canon Easy-PhotoPrint. Ezzel az ügyes app-pal akár közvetlenül az iOS eszközünkre is scannelhetünk a nyomtatóval, elmentve a Camera Roll mappába a képet. Természetesen a szokásos egyéb AirPrint nyomtatási funkciók mellett.

Végezetül pár kép a kicsomagolást követően. A patronokat csak azért fényképeztem le, hogy látszódjon, mennyivel kisebb a régi iP4300-as patronjaihoz képest.

Végezetül pedig pár ötlet a nyomtatóhoz: