Crucial M4 SSD – BSOD hiba

By | 2013. január 19.

Tanulságos történet… Több, mint egy éve került a  laptopomba egy Crucial M4-es SSD, leváltva a jó öreg és főleg lassú HDD-t. Imádom, mert gyors, teszi a dolgát. Egész pontosan tette… kb. 15-e magasságáig. Aztán hirtelen elkezdett random módon kifagyni pár processz menet közben, minden előzmény nélkül. Jött a strandlabda. Gondoltam, hogy biztos valami nyomorult 10.8.2 bug vagy egy rosszult benyalt frissítés. A rendszer nem clean install volt, hanem a upgrade. Tévedtem.

Már eljutottam arra az állapotra, hogy minden szépen lementettem és felkészítettem magam a gyalulásra, hogy tiszta lappal induljon a hegyicica az útjára megint. De még mindig motoszkált a fejemben a dolog, hogy mi van, ha mégsem az OSX a bűnös. Egy ismerősöm is mondta, hogy SSD nyűg lesz ez… Gondoltam még egy utolsó próbát megér a dolog és tolok még egy research-öt. Be is jött.

Az én SSD-m firmware-e 009-es verziószámot viselte. Amikor megvettem, ez volt a legújabb, leginkább ajánlott. Örültem is neki. Aztán már nem érdekelt, hogy milyen frissítések jöttek ki, mivel minden stabil és gyors volt. Mint kiderült, kellett volna, hogy érdekeljen. Ugyanis az M4-es szériának azóta volt több frissítése. Volt, ami jó volt és volt amit egyenesen kukázni kellett, főleg Mac-en. Előbbi kategóriába a 0309-es, utóbbiba a 00F tartozik. A jelenleg legfrissebbről még nincs igazán vélemény (040H). Mac-hez kifejezetten a 0309-et javasolják. De ami a lényeg, hogy ami ez előtt volt, beleértve az én 009-esemet is, bug-os!!! Ha az SSD eléri az 5184 órás üzemidőt (Power-On Hours regiszter a S.M.A.R.T.-ban), elkezd random fagyni vagy BSOD-t (kék halál) produkálni a Windows-os.

Ezt a hibát orvosolja a firmware frissítés. Én amióta megtettem, megszűntek a fagyások, strandlabdák. Újra stabil és gyors minden. Előre szólok, hogy Mac-en csak az ISO CD-re való kiírás fog működni. Az pen drive-ra történő boot disk verzió nem hoz eredményt. Akinek nincs optikai meghajtója a gépben, megszívta.

0309-es firmware: download

Ahol rátaláltam a magyarázatra

 

Hasonló cikkek

Google Hangouts shadow bugfix Nem tudom ki találkozott még ezzel -az amúgy igen idegesítő- bug-gal, de nálam Windows-on a benti gépnél a Hangouts folyamatosan az alábbi hibát produ...
The weirdest bug Nem tudom, hogy ilyen bug-gal összehozott-e már a sors valaha is. két és fél napom ment rá, mire megtaláltam. Tegyük hozzá, hogy nem egy házi projectr...