MacOs Catalina (10.15) sleep mód és az akku probléma

By | 2020. március 25.

Nemrég kellett egy clean install-t tolnom a Macbook-omon, mivel lecseréltem a mid 2012-es MBP-t egy early 2015 MBP-ra. Ennek egyenes következménye az volt, hogy a korábbi Mojave helyett, amit a régi gépen használtam és nem upgradeltem még, az új vason akaratlanul is a legújabb Catalina-t került fel. Viszont ez hozott magával egy kellemetlen meglepetést is… ez volt az akku rohamos merülése sleep módban.

A régi gépen, amikor lecsuktam a kijelzőt és elment aludni a gép, minden csodálatosan működött, ahogy azt egy Mac-től elvárja az ember… Ez számokban azt jelenti, hogy ha 2 nap múlva felnyitottam pl. a kijelzőt és folytattam a munkát ott, ahol abba hagytam, akkor az akku kb. 94-96%-on volt. Na most ez viszont drasztikusan megváltozott a Cataliná-nál. Itt egy este 100%-os akku másnap estére lement 60%-ra alvó állapotban! Csak néztem, mint hal a szatyorban, hogy ez most mi…?! Természetesen egyből elkezdtem guglizni és már láttam is, hogy ezzel a problémámmal nem vagyok egyedül. Sok féle megoldási kísérletet kipróbáltam, amiket ajánlottak, mint pl.:

  • Kapcsoljam ki teljesen a Hey Siri funkciót (Eleve be sem volt kapcsolva nálam)
  • Kapcsoljam ki a Power Nap funkciót az Energy Saver menüben (Battery módban eleve nincs is bekapcsolva)
  • Kapcsoljam ki a Handoff módot a General menüben

…és hasonlók. De sajnálatos módon ezek mind hatástalannak bizonyultak. Viszont találtam egy megoldást, ami végül úgy néz ki, hogy bevált. Át kell állítani a „sleeping mode”-ot. Ehhez terminál kell, ahol a következő paranccsal le tudjuk kérdezni a jelenlegi beállítást, ami alapértelmezetten 3.

# pmset -g | grep hibernatemode

Ezt kell átállítani 25-re, ami a „deep-sleep”, vagy hivatalos nyelven a „hibernate” módot jelenti. Futtassuk le a következő parancsot:

# sudo pmset hibernatemode 25

Kész is. Most ha ismét lekérdezzük, az első paranccsal, akkor a beállított 25-ös értéket kell kapnunk. Értelemszerűen visszaállítani default módba ugyan így lehet, csak értékként a 3-at adjuk.

További információk a különböző módokról itt és itt találhatóak. Sajnos az továbbra sem derült ki, hogy az új MacOS-ben mi a bánat szívja így az akksit… Ha valaki tudja a megoldást, ne tartsa magában!

 

Hasonló cikkek

3-way merge tool Git-hez – P4Merge Aki már dolgozott verziókövető rendszerekkel, tudja, hogy amikor kódot írunk, ráadásul nem egyedül, hanem csapatban fejlesztünk, óhatatlan, hogy egy m...
RVM telepítés OS X-en Telepíteni akartam az RVM-et Mac-en, de állandóan elfüstölt már az elején, amikor a MacPort-ot akarta felrakni. A hiba így nézett ki: rvm 1.25.16 (st...
Apache újraindítása Terminal-ból OSX-ben Két mód is kínálkozik rá: $ sudo apachectl -k restart vagy $ sudo /usr/sbin/apachectl restart Az eredmény ugyan az... sikeres restart! :)  ...
OSX + mysql_connect() hiba Ez csak egy újabb rövid emlékeztető a későbbiekre tekintettel... Ugyanis ez már nem az első alkalom, hogy megszívatom magam és töltöm az időm azzal, h...