Mivel foglalkozol?

By | 2013. augusztus 27.

Ez szokott lenni az első kérdés… aztán amikor azt mondom, hogy Front End Developer vagyok, csak néznek rám, mint hal a szatyorban, hogy melyik bolygóról jöttem.

Sajnos ez az általános case-study, amikor a munkámról beszéltem valakivel Magyarországon. Pontosítok: Ez volt … még régebben. Azóta ugyanis nem nagyon beszélek odahaza erről, mivel külföldön élek. Itt meg azért többségében tisztában vannak a jelentésével (bár itt sem mindenki még). Lehet -és nagyon remélem-, hogy változott az elmúlt években odahaza ez a fajta ismeret és már nem úgy adnak fel álláshirdetést a cégek, hogy a betöltendő „webfejlesztő” munkaköre lefedi a grafikus, a UX-es és a PHP fejlesztő (vagy bármilyen más back-end programozó) munkáját egyaránt. Mert régen ez volt a probléma. Azt hitték a cégek, hogy ezt a három dolgot (minimum) egy embernek kell megoldania. Vicces is volt. Miért kéne nekem grafikusnak lennem?! Épp elég, hogy a másik két dologhoz értek. A grafikához született tehetség kell… vallom, hogy azt nem lehet „csak úgy megtanulni”!

Megjelent egy cikk a CSS Tricks-en „Job Titles in the Web Industry” címmel, ami pont ezt a témát feszegeti és próbál rávilágítani, hogy az egyes pozíciókban mi is lehetne a tömör munkaköri leírás tulajdonképpen. A bevezetőben a szerző jól összefoglalja, hogy miért is van erre szükség:

There are loads of job titles in our industry. The opinion on their usefulness range from harmful (i.e. leads to “not my job” syndrome) to vital (i.e. people change companies sometimes and need common language). Since they are out there and we use them, there should be some consistency to their definition. Perhaps we can get closer to nailing that down.

Az én munkakörömet is remekül összefoglalja:

Front End Developer

This job is focused on HTML, CSS, JavaScript, and light backend work. Not design. The lack of „designer” in the title is intentional. Because the job doesn’t require design, deeper skill in the other technologies is implied. You likely have a grasp on some concepts beyond the core technologies, for instance regression testing or performance.

A synonym might be Front End Engineer. I tend to think of that as a requiring a deeper and more specific skillset, possibly with more narrow focus or at a higher level.

Technology specific job titles may be also be appropriate here, like „JavaScript Developer” or „JavaScript Engineer” for a job where that is primarily what needs to be done. Although, none of the front end technologies live in a bubble so I generally prefer Front End Developer.

Ajánlom mindenki figyelmébe a teljes cikket! És remélem, hogy odahaza a cégek a munkahely betöltésére feladott álláshirdetéseknél (ha az webfejlesztéssel kapcsolatos), ezeket az irányelveket is figyelembe fogják venni! Ha pedig már így van, akkor annak én örülök a legjobban.