Mac és az RDP esete

By | 2013. április 26.

Újabb OSX probléma. Bár ez azóta probléma számomra, amióta Mac-et (is) használok… De kezdjük az elején. Régebben, amíg csak Windows-on dolgoztam otthon is és a munkahelyemen is, kétféleképpen kapcsolódtam a munkahelyemről a távoli gépekhez (most csak Windows-os gépekről beszélünk, a Linux szerverekről nem!).

Az első eset, ha családtag, barát vagy ismerős gépét kellett elérnem. Ilyenkor TeamViewer-t használtam és használom még most is. Ennél jobb és kényelmesebb (pláne költséghatékonyabb) megoldást nem ismerek. Létezik még a LogMeIn, de számomra az nem volt annyira szimpatikus, mint a TeamViewer. Ráadásul amikor el kellett döntenem, hogy melyik mellett tegyem le a voksom hosszútávon, akkor a LogMeIn-nek nem voltak okos-telefon alkalmazásai és ha jól emlékszem, nem volt platform független, ellentétben a riválisával. Amúgy a két program előtt a VNC-t használtam, de amikor elegem lett abból, hogy a célszemélynél mindig telefonos utasítások alapján kellett elmagyaráznom, hogy hogyan telepítsék fel a VNC-t, majd hogy hogyan állítsanak be fix IP címet és végül portforward-ot a router-en (modellspecifikusan persze) és ezek után fél órás sikertelen kapcsolódási próbálkozás után kiderült, hogy a tűzfal be van kapcsolva és nem tudja kikapcsolni, akkor döntöttem úgy, hogy kell egy olyan megoldás, ami mindezt a halom problémát áthidalva működik és a telepítéshez sem kell doktori végzettség. Így esett a végleges választás az ingyenes (magánhasználat esetén) TeamViewer-re. De elkanyarodtam kicsit az eredeti témától… térjünk vissza!

A másik eset, amikor a saját gépeimet kellett elérnem otthon. Itt már más megoldást alkalmaztam, mivel magamnak mindent be tudtam állítani és nem volt semmi távolsági akadály és egyéb tényező sem. Ráadásul a fokozott biztonság is szempont volt. Ezért a laptopomat RDP-n keresztül értem el, megváltoztatott porton.

A Registry-ben a következő helyen kell átírni a default 3389 portszámot egy tetszőlegesre:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TerminalServer\WinStations\RDP-Tcp\PortNumber

Ez sokkal kényelmesebb volt a számomra több szempontból is:

  • Biztonságosabb
  • Optimálisabb sávszélesség használat
  • A túloldalon nem látszik, hogy mit dolgozom a gépben, ellentétben például a VNC-vel

Ez utóbbi pont persze csak akkor jó, ha nincs szükség távoktatásos segítségre, ami meg ugye az ismerősöknél könnyen kellhet.

Tehát a két megoldásom a TeamViewer és az RDP a munkahelyi Windows-os gépemről. Aztán jött a változás az életemben és Mac-em lett. És beköszöntött a probléma is… ugyanis OSX-en nincs RDP. Három eshetőségünk van:

  1. Mac-ről PC-re
  2. Mac-ről Mac-re
  3. PC-ről Mac-re

Vegyük ezeket sorra… Az első eset az, amikor otthonról akarok elérni más Windows-os gépet. Ez nem probléma, mivel létezik TeamViewer is OSX-hez és a Microsoft-os Remote Desktop Client is letölthető Mac-re. Ezzel a résszel nincs semmi probléma. Meg aztán a munkahelyemen nincs Mac, tehát a saját gépem elérése nem aktuális ebben a verzióban.

Ugyan úgy nem, ahogy a másodikban sem, hiszen nincs olyan ismerősöm, akinek Mac-je van és segítségre is szorul gépkezelésileg… Ezt a részt át is ugorhatjuk. De azért egy rövid megjegyzést még hozzáfűzök. Ha Mac-ről Mac-et akarunk elérni, akkor az Apple Remote Desktop-ot ajánlom.

Az utolsó eset az, ami a fejtörést okozta. Hogyan érem el a Mac-em RDP-n keresztül? A válasz sokáig annyi volt, hogy „sehogy”. Mivel az Apple nem implementálta az RDP-t az OSX-be. Egyszerűen nincs meg benne ez a képesség. Az ő megoldásuk a VNC, amit a Preferences – Sharing – Remote management opcióban kapcsolhatunk be.

Természetesen SSH-n keresztül be tudok lépni, ha a biztonsági kérdés miatt aggódom, de mivel sok esetben grafikus felületen kell dolgoznom a programokkal, ez nem volt elegendő megoldásként. Mikor ezzel szembesültem, akkor gondoltam úgy, hogy felhasználom az utolsó lehetőséget, de csak vésztartaléknak… a TeamViewer-t. Legnagyobb meglepetésemre (bár lehet, hogy csak én rontottam el valamit), a távoli belépés nem működik vele… Megkapom a login képernyőt, de nem tudok a felhasználóra kattintani, hogy beléphessek. Rájöttem, hogy ha úgy próbálok rákapcsolódni a távoli gépre, hogy előtte kijelentkeztem (tehát nem elég csak jelszavazott képernyőkímélőn hagyni), akkor működni fog a belépés. Ez nem tudom, hogy másnál jelentkezett-e, de nálam ez a helyzet és nem értem miért. Most attól tekintsünk el, hogy ha dolgozom a gépemen, akkor azt bárki láthatja, aki leül elé otthon… Tudom, tudom, létezik a „Black screen” opció is a TV-ben, de az sem működik… nagyon úgy fest számomra, hogy a fejlesztőcsapat kőkeményen a Windows-os vonalat nyomja és az OSX csak erősen másodlagos vagy inkább harmadlagos… Még a mobil megoldásai is nagyobb figyelmet kapnak. Bár a verziószámok ugyan azok a különböző platformokon, de a tudásuk eltérő.

Szóval ezek után ott álltam csalódottan és csak néztem ki a fejemből, hogy mi lesz, hogyan fogom elérni a gépem. Jó ideig jegeltem is a témát, mivel inkább beüzemeltem a régi T60-asomat RDP-vel és azon keresztül dolgoztam „otthon” és értem el a dolgaimat. Egészen mostanáig, amikor is felfedeztem egy fejlesztőcéget, akik megvették a licencet a Microsoft-tól (ill. a jogosultságot, hogy használják) és lefejlesztették OSX-re az RDP szervert. Ezt telepítve olyan zseniális megoldást kapunk, ami még az eredeti RDP-s élményt is felülmúlja! A cég a Code Rebel és a termék az iRAPP. Két verzió létezik belőle, és egyik sem olcsó, de az kevésbé drága (79 USD) is tökéletesen megfelel az elvárásaimnak.

Regisztráltam egy 14 napos ingyenes próbaverzióra és ki fogom próbálni a jövőhéten! Tapasztalatokról majd akkor írok.

Mellékzöngének még leírom azt is, hogy közben a nagy kutakodásban rábukkantam erre is: FreeRDP

„FreeRDP is a free implementation of the Remote Desktop Protocol (RDP), released under the Apache license. Enjoy the freedom of using your software wherever you want, the way you want it, in a world where interoperability can finally liberate your computing experience.”

 

Hasonló cikkek

Shortcut készítés OSX-en Van pár programom Mac-en, ami console-ból indítható. Vagy azért, mert például csak Mono Framework-kel működik a portolt program, vagy azért mert eleve...
RVM telepítés OS X-en Telepíteni akartam az RVM-et Mac-en, de állandóan elfüstölt már az elején, amikor a MacPort-ot akarta felrakni. A hiba így nézett ki: rvm 1.25.16 (st...
AltGr mizéria Nem először csinálja meg velem a Windows, hogy az AltGr egyszer csak nem akar működni... Hiába akarom használni billentyűkombinációkhoz, nem működ...
Total Commander alternatíva OS X-en Amióta meglett a MacBook Pro-m, azóta van pár olyan dolog, ami konstans küzdést jelent az OS X világában egy Windows-on nevelkedett geek számára, jele...