Synology NAS – A redundáns bizonyíték-raktár

By | 2012. január 30.

Régebben minden fontos (és kevésbé fontos :) ) adatot kiírtam CD-re, aztán később DVD-re. Viszont ahogy az idő telt és a technológia változik, az adathalmazok egyre nagyobbak lettek és egyre több nagy adathalmot kell/ajánlott megőrizni. Ehhez viszont a DVD is kevésnek bizonyul néha. Illetve, ha valamire szükség van, akkor macerás előkeresni a lemezt, visszamásolni róla, stb. Ezért úgy döntöttem, hogy beruházok egy NAS-ba.

Mondták többen, hogy miért nem rakok össze egy szervert ennek. Van sok alternatíva, pl. a FreeNAS, minek költök egy rakást pénz olyanra, amit „ingyen” is össze lehet rakni. Van benne igazság, de azért rámutatnék pár dologra:

„Ingyen” van

Nem, nincs ingyen. Semmi sincs ingyen. Az, hogy a szoftverért nem fizetek, mert open-source, az igaz. Ellenben nekem kell mindig hegesztenem, nekem kell a gépet összeraknom hozzá, ami sem fizikai méretében nem lesz olyan kicsi, mint a készen kapható NAS-ok, sem nem lesz support mögötte, sem pedig nem fog olyan keveset fogyasztani.

Ráfordított idő

Az idő is pénz. Ezt mindenki tudja. Vagy azért, mert ismeri a mondást, vagy azért mert ismeri a mondást ÉS a saját bőrén is tapasztalta ennek az igaz mivoltát. Én az utóbbiak csoportjába tartozom. Nincs sok szabadidőm és ami van, azt ilyen idősen már nem gépek összerakásával szeretném elbohóckodni. Amíg középiskolás, meg egyetemista voltam, addig ráértem ilyesmire és még élveztem is a barkácsolást. De ez az idő már sajnos régen elmúlt. Most már azt szeretném, hogy megveszem, kibontom és működjön (minimális energiaráfordítással).

Egyszerű és könnyen menedzselhető

Lehet, hogy a többi megoldással is el lehet ezt érni, de ahhoz tudni kell, hogy mit és hol és hogyan kell telepíteni. A gyári megoldásnál minden out-of-the-box alapon működik bekapcsolás után.

Miután mindezeket letisztáztam magamban, jött a következő kérdés:

Melyiket?

A piacon sok márka és azon belül is sok típus létezik. Mik voltak a szempontok?

  • 4 bays
  • Támogassunk mindenféle filerendszert
  • Keveset fogyasszon
  • Jó jogosultságkezelése legyen
  • Nem üzleti környezetbe kell
  • Gyors hálózati sebesség másolásnál
  • Time Machine backup támogatás
  • Lehetőség szerint tudjak torrent kliensként is használni
  • És ha tud hot-swap-ot, az jó, de nem kizáró kritérium, ha nem
  • Jó lenne, ha tudna simán transcode-olni filmeket Plex-hez, de ez sem az elsődleges szempont, mert ha nem, akkor van más megoldás
Ezeket figyelembe véve elé sok versenyző kiesett és két nagyobb márka maradt versenyben: Qnap és Synology
A Qnap inkább üzleti környezetbe való. Drágább is és a support is nehézkes, többet fogyaszt és nem nagyon van hozzá olyan plugin, ami az otthoni igényekhez igazodik. Ráadásul mivel Magyarországon vettem, az sem volt utolsó szempont, hogy garancia miatt mekkora helyi, lokális supportja van. Ezek miatt választottam a Synology-t. A döntés a DS-411-re esett.
Synology DS411

Synology DS411

Mit is vettem?

Egy 1,6 GHz-es (Marvell Kirkwood mv6282 1.6Ghz ARM (Marvell ARMADA 300)) procival és 512MB-tal ellátott 4 bay-es NAS-t, ami ha nem történik rajta művelet, de be van kapcsolva, akkor 11W-ot fogyaszt és ha dolgozik, akkor kb. 28W-ot. Ezen kívül sűrűn frissítik a fw-ét, egy nagyon csilivili admin felülete van, csomó mindenre alkalmas és mindent tud a listámról, kivéve az utolsó két opcionálisan felállított kritériumnak nem tesz eleget. Videók is vannak róla.

Került bele 4 db 2TB-os WD Green. 2×2 TB RAID1-ben. Nem használom a Synology saját Hybrid Raid megoldását, mert ha mégis valami gebasz lesz, akkor azt egy linuxos gépen nem hiszem, hogy helyre tudom állítani, ellentétben a sima, standard RAID1-gyel… Ezen egy halom megosztás lett, különböző jogosultságokkal és került rá Time Machine backup opció is.

A későbbiekben kicsit feltuningolom és ezáltal kerül rá jó kis torrent megoldás, SSH, MC, Git szerver, stb.

Update [2013.10.20]: HDD cserék történtek. Ugyan semmi baja nem volt a WD Green-eknek, de kevés lett a hely. :) Így az egyik RAID1-ben lévő 2x2TB-os HDD párost kicseréltem 2x4TB WD Red-re és a másik 2x2TB-ot pedig 3TB-os WD Green-re. Az upgrade sima volt. Egyesével cserélem, a NAS egyből érzékelte, hogy változott és minden gond nélkül 2 kattintással megtörtént a migráció.

 

Hasonló cikkek

Windows 10 és a Synology megosztott mappák esete Korábban már írtam arról, hogy a Windows 10 mennyire ellene van az SMB 1.0-nak egy ideje. Ez azóta csak jobban szigorodott. Valamikor az év elején kia...
Git szerver telepítés Synology NAS-on Az otthoni munkáim során is szükség van verziókövető rendszerre a fejlesztéseknél. A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a már amúgy is használatban lévő N...
A mindenevő kis doboz: WD TV Live Megvan már a NAS, van min tárolni a matériát. Most már kellene valami megoldás, amivel filmeket lehet nézni és nem a DVD-re kiírt cuccokról beszélek. ...
Synology, MariaDB 10 és a kényszerített biztonság... Tavaly január óta jelen van egy olyan beállítás a Synology NAS-okon futtatott MariaDB 10-es szerveren, ami kiidegel... egész pontosan az, hogy ha felh...