X

MacOs Catalina (10.15) sleep mód és az akku probléma

Nemrég kellett egy clean install-t tolnom a Macbook-omon, mivel lecseréltem a mid 2012-es MBP-t egy early 2015 MBP-ra. Ennek egyenes következménye az volt, hogy a korábbi Mojave helyett, amit a régi gépen használtam és nem upgradeltem még, az új vason akaratlanul is a legújabb Catalina-t került fel. Viszont ez hozott magával egy kellemetlen meglepetést is… ez volt az akku rohamos merülése sleep módban.

A régi gépen, amikor lecsuktam a kijelzőt és elment aludni a gép, minden csodálatosan működött, ahogy azt egy Mac-től elvárja az ember… Ez számokban azt jelenti, hogy ha 2 nap múlva felnyitottam pl. a kijelzőt és folytattam a munkát ott, ahol abba hagytam, akkor az akku kb. 94-96%-on volt. Na most ez viszont drasztikusan megváltozott a Cataliná-nál. Itt egy este 100%-os akku másnap estére lement 60%-ra alvó állapotban! Csak néztem, mint hal a szatyorban, hogy ez most mi…?! Természetesen egyből elkezdtem guglizni és már láttam is, hogy ezzel a problémámmal nem vagyok egyedül. Sok féle megoldási kísérletet kipróbáltam, amiket ajánlottak, mint pl.:

  • Kapcsoljam ki teljesen a Hey Siri funkciót (Eleve be sem volt kapcsolva nálam)
  • Kapcsoljam ki a Power Nap funkciót az Energy Saver menüben (Battery módban eleve nincs is bekapcsolva)
  • Kapcsoljam ki a Handoff módot a General menüben

…és hasonlók. De sajnálatos módon ezek mind hatástalannak bizonyultak. Viszont találtam egy megoldást, ami végül úgy néz ki, hogy bevált. Át kell állítani a „sleeping mode”-ot. Ehhez terminál kell, ahol a következő paranccsal le tudjuk kérdezni a jelenlegi beállítást, ami alapértelmezetten 3.

# pmset -g | grep hibernatemode

Ezt kell átállítani 25-re, ami a „deep-sleep”, vagy hivatalos nyelven a „hibernate” módot jelenti. Futtassuk le a következő parancsot:

# sudo pmset hibernatemode 25

Kész is. Most ha ismét lekérdezzük, az első paranccsal, akkor a beállított 25-ös értéket kell kapnunk. Értelemszerűen visszaállítani default módba ugyan így lehet, csak értékként a 3-at adjuk.

További információk a különböző módokról itt és itt találhatóak. Sajnos az továbbra sem derült ki, hogy az új MacOS-ben mi a bánat szívja így az akksit… Ha valaki tudja a megoldást, ne tartsa magában!

 

Hasonló cikkek

OSX + mysql_connect() hiba Ez csak egy újabb rövid emlékeztető a későbbiekre tekintettel... Ugyanis ez már nem az első alkalom, hogy megszívatom magam és töltöm az időm azzal, h...
Rejtett file-ok dialógus ablakban OSX-en Összefutottam egy újabb dologgal Mac-en... az Open/Save dialog-okban nem látszanak a rejtett file-ok, hiába kapcsoltam be múltkor konzolban, hogy a Fi...
3-way merge tool Git-hez – P4Merge Aki már dolgozott verziókövető rendszerekkel, tudja, hogy amikor kódot írunk, ráadásul nem egyedül, hanem csapatban fejlesztünk, óhatatlan, hogy egy m...
Synology NAS, home share és az MS Office for Mac e... A probléma Nem lehet megnyitni OSX-en a Synology NAS felhasználó privát megosztásából (home share) semmilyen Microsoft Office for Mac 2011 file-t. Se...
Sas Sam:
Related Post